Skladiščenje evropalet

Evropaleta (ang. EUR-pallet, Euro-pallet ali EPAL-pallet) je standarna paleta, zgrajena po specifikacijah "European Pallet Association (EPAL)". Dimenzije palete so 1200 × 800 × 144 mm.

Zgrajena je iz lesa in ima najmanj 78 žebljev, teža palete je okrog 20-25 kilogramov. Nosilnost je tudi do 1500 kg, če je tovor enakomerno porazdeljen po površini palete. Običajno so izdelane iz smrekovega ali jelkinega lesa.

V tipičen polpriklopnik lahko naložimo od 32-34 evropalet. Evropalete zlahka prepoznamo po njenih dimenzijah in vžignih logotipih "EUR" ali "EPAL", pogostokrat nosijo tudi oznake železnice npr. DB ali SNCF.

Evropalete so namenjene večkratni uporabi in so zamenljive. Prav zaradi svoje izmenljivosti so evropalete najbolj priljubljene standardne palete v Evropi. Ker jih lahko uporabimo večkrat, je njihova prednost tudi, da jih izmenjujemo s prejemnikom blaga, prevoznikom ali špediterjem.

Prednosti evropalet:

-          Omogoča transport brez težav

-          Stabilno skladiščenje

-          Optimalna varnost pri delu

-          Izmenjava standardiziranih nosilcev tovora v EPAL – pooling sistem

Zgodovina evropalete:

Evropaleta je stara več kot 55 let. Njena uvedba je bilo revolucionirana za področje logistike. Tudi danes je njen obstoj zelo pomemben v transportu, skladiščenju in logistiki. Je najbolj uporabljan nosilec tovora v logistiki in transportu.

So zelo kakovostno izdelane, zato so nekoliko dražje od običajne, nestandardne in neizmenljive palete za enkratno uporabo.  V povezavi z vedno večjim pomenom prevoznih in skladiščnih sistemov v mednarodnem prometu, EPAL- evropaleta bistveno doprinese k zmanjšanju nepotrebnih stroškov, npr. dodatnih stroškov dela pri transportni manipulaciji. Evropalete so izdelane ob strogih kontrolah kakovosti in so redno preverjane glede njihove varnosti.

Skladiščenje evropalet

Ko pride v skladišču do priprave evropalet za transport, je pomembno, da je tovor nanje pravilno nameščen, saj je to lahko glavna razlika pri tem, da bo transport blaga potekal brez nezgod in poškodb. V podjetju Novo skladiščenje zato sledimo protokolom pred in med natovarjanjem blaga na evropaleto ter zagotavljamo:

-          Da je evropaleta v dobrem fizičnem stanju. To pomeni, da se ne bo zlomila zaradi teže blaga, ki bo natovorjeno na paleto.

-          V nekaterih primerih je priporočljivo podložiti leseno podlago (enakih dimenzij kot evropaleta) na vrh palete pred natovarjanjem blaga, saj bo to paleto zaščitilo pred težo blaga in bo delovalo kot dodatna zaščita za tovor.

-          Zavarujemo tudi samo blago. To pomeni, da v primeru transportiranja zlomljivega blaga, le-tega zavarujemo s pakirnimi folijami, ki bodo zagotavljajo njegovo boljšo zaščito.

-          V primeru skladiščenja in transportiranja težjega tovora, tovor primerno zavarujemo z jermeni, saj to prepreči, da bi se tovor premikal ali prevrnil. Premikanje ali premetavanje lahko tovor poškodujeta.

-          Ko je blago natovorjeno na paleto in pripravljeno za skladiščenje, ga dodatno ovijemo s PVC folijo, ki nudi dodatno zaščito za tovor.

Skladiščimo vse

Svojim strankam nudimo:

-          3.000 m² talnih skladiščnih prostorov

-          3.000 evropaletnih mest

-          5.000 m² zunanje deponije

-          2.000 mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje NEVARNIH KEMIKALIJ in drugih snovi

-          mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje VNETLJIVIH KEMIKALIJ in drugih snovi

Nudimo vam:

 • 3.000 m² talnih skladiščnih prostorov
 • 3.000 evropaletnih mest
 • 5.000 m² zunanje deponije
 • 2.000 mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje NEVARNIH KEMIKALIJ in drugih snovi
 • 1.000 mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje VNETLJIVIH KEMIKALIJ in drugih snovi

Odprto

Pon - Pet: 7:00 - 15:00
Imamo vsa potrebna dovoljenja.

Ljubljana, Dolgi most

Tržaška cesta 135, 1000 Ljubljana

100 brezplačnih parkirnih mest za zaposlene in stranke.

Skladišče je primerno za:

 • Papirna galanterija
 • Les in polizdelki iz lesa
 • Športni rekviziti
 • Pijače in živila
 • Računalniška oprema
 • Strojna oprema
 • Toplotne črpalke
 • Repro material
 • Olja, laki, čistila...

Pokličite

Stojan OŠTIR 041 621 364 ali Milena BRATUM 01 242 55 00